Codzienna dawka magnezu

Codzienna dawka magnezu

Kiedy myślisz o magnezie, najprawdopodobniej przychodzą Ci na myśl skurcze mięśni i drgania oczu, a może eksperyment naukowy w szkole średniej. Ale ten minerał jest tak naprawdę niezbędny dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Magnez możemy uzyskać poprzez naszą dietę, szczególnie poprzez jedzenie dużej ilości pokarmów roślinnych – w tym ciemnej czekolady.

Dlaczego potrzebujesz magnezu?

Magnez jest minerałem, dzięki któremu nasze ciała czują się wysportowane, zdrowe i pełne witalności. Ten minerał jest ważny, ponieważ jest kofaktorem dla setek reakcji enzymatycznych w organizmie. Enzymy te są niezbędne dla szeregu ważnych procesów, takich jak konwersja energii z węglowodanów, tłuszczów i białek, nie mówiąc już o zdrowej syntezie DNA, równowadze cukru we krwi, zdrowiu kości i spokojnym układzie nerwowym.
Magnez pomaga regulować wapń, witaminę D, poziom cukru we krwi i równowagę hormonalną, więc nic dziwnego, gdy dowiadujemy się, że niski poziom magnezu może prowadzić do objawów przewlekłego zmęczenia, złego nastroju, lęku, tików oka, bezsenności, wysokiego ciśnienia, stresu itd.

Jakie produkty zawierają magnez?

Magnez znajduje się w różnych produktach spożywczych, ale najlepszym źródłem są zazwyczaj zielone warzywa liściaste, surowe kakao, orzechy włoskie magnez zawierają w dużej ilości podobnie jak niektóre nasiona.
Staraj się spożywać co najmniej dwie porcje warzyw do każdego posiłku i kilka kawałków owoców dziennie.
Żywność zawierająca magnez:
Zielone warzywa liściaste (np. Szpinak i jarmuż)
Owoce (figi, awokado, banan i maliny)
Orzechy i nasiona
Rośliny strączkowe (czarna fasola, ciecierzyca i fasola)
Warzywa (groszek, brokuły, kapusta, fasolka szparagowa, karczochy, szparagi, brukselka)
Owoce morza (łosoś, makrela, tuńczyk)
Brązowy ryż i owies
Surowe kakao
Gorzka czekolada
Tofu itd.