Nasz organizm możemy porównać do maszyny. Jak każda maszyna tak i my składamy się z wielu różnych części i podzespołów. Do ich prawd iłowego działania niezbędna jest nam energia. Dostarczamy ją za pomocą odpowiednio zbilansowanych posiłków. Gdy jednak ilość przyjmowanych kalorii jest zbyt duża nasz organizm zaczyna magazynować ją pod postacią tkanki tłuszczowej. W ten sposób zabezpiecza się przed gorszymi czasami. Tkanka tłuszczowa stanowi bowiem zapasowe źródło energii.
W pierwszej więc kolejności dobrze jest dokładnie określić dzienne zapotrzebowanie na kalorie naszego organizmu. Dopiero na tej podstawie zdecydowanie łatwiej będzie nam prowadzić dietę redukcyjną. Dobrze jest komponować codzienne posiłki w oparciu o tabelę kalorii. Dobra tabela kalorii powinna zawierać informacje odnoszące się do zawartości kalorii w poszczególnych produktach zarówno przed jak i po ugotowaniu. Warto również dokładnie sprawdzić, które produkty wyróżnia niski indeks glikemiczny. W codziennej diecie warto też postawić na spożywanie jak największej ilości wody. Pijąc można oszukać nieco swój żołądek.